Wpływ witamin na stan paznokci

Jeśli ludzka dieta uboga jest w pewne składniki i substancje mineralne, nie można cieszyć się mocnymi i pięknymi paznokciami. Stają się one wtedy suche, matowe, kruche i łamliwe, a także zaczynają się rozwarstwiać i pojawiają się na nich niekorzystne zmiany – np. białe plamki. Niektóre witaminy i minerały doskonale sobie radzą ze zwalczaniem właśnie tych problemów.

Cynk

Gdy brakuje go w organizmie, na paznokciach mogą pojawiać się białe i nieestetyczne plamki. W takiej sytuacji należy jak najszybciej uzupełnić niedoboru cynku, wprowadzając do diety mięso drobiowe, pełnowartościowe kasze, płatki owsiane oraz siemię lniane. Można też zastosować nieco prostsze rozwiązanie, czyli zakupić suplement ha pantoten, który zapewnia organizmowi odpowiednie ilości cynku (oficjalna dystrybucja na: https://sklep.orklacare.pl/ha-pantoten-optimum-60-tabl.html).

Żelazo

Odpowiedzialne jest za wzmacnianie płytki paznokciowej. Niedobory wapnia przejawiają się pod postacią bardzo kruchych paznokci, które zaczynają się łamać nawet przy wykonywaniu najprostszych czynności. Aby zapewnić sobie właściwą ilość żelaza, należy często spożywać czerwone mięso oraz zielone warzywa (głównie szpinak i groszek).

Witaminy z grupy B

Czyli występujące w suplemencie ha pantoten witaminy: B1, B2 oraz B6. Zwiększając ich dzienną dawkę, skutecznie wzmacnia się całą płytkę paznokciową. Witamin z grupy B można szukać w drożdżach, zielonych warzywach, bananach, mleku, serach oraz specjalnych preparatach aptecznych.