Codzienne zastosowanie produktów z konopi

Leczenie chorób przewlekłych za pomocą leków wytworzonych na bazie konopi jest już powszechne w większości rozwiniętych państw świata – od kliku miesięcy medyczna marihuana sprzedawana jest również legalnie przez apteki w Polsce. 
Warto poznać czym cechują się produkty z konopii (w tym celu polecamy stronę https://konopnysklep.com.pl) aby móc stosować je w codziennej diecie w celu wzmocnienia mechanizmów obronnych organizmu.

Życiodajne składniki diety wzmacniającej

Konopie indyjskie i siewne używane są do produkowania leków, suplementów diety, żywności, kosmetyków. Dostępne w sklepach z produktami medycyny naturalnej albo ze zdrową żywnością mogą być doskonałym i skutecznym uzupełnieniem diety zarówno osób zdrowych poszukujących produktów budujących silny układ immunologiczny, jak również chorych, osłabionych terapiami przeciwnowotworowymi lub innymi czynnikami obciążającymi organizm.

Produkty na wagę zdrowia

Najbardziej skuteczne działanie przypisuje się następującym produktom z konopi:


1. Olej konopny

Tłoczony na zimno z nasion konopi nie zawiera substancji psychoaktywnych. Jest smaczny jak olej rzepakowy, ale ma znacznie więcej wartościowych składników. Nienasycone kwasy linolowy LA oraz linolenowy ALA należą do najlepiej przyswajalnych przez ludzki organizm kwasów omega 3 i 6. 
W oleju konopnym zawarty jest kwas gamma linolenowy – niezwykle rzadko spotykany w roślinach, pełni funkcję nośnika dla minerałów oraz witamin – naturalnych katalizatorów procesów biochemicznych.

2. Nasiona

Witaminy A, C, E, B1, B2, B3 ,B6, minerały (fosfor, żelazo, sód, magnez, mangan, miedź, cynk, wapń), nienasycone kwasy omega 3 i 6, błonnik oraz białko to bogactwo zamknięte w niepozornych nasionkach konopi.
Można je jeść łuskane lub w całości jako dodatek do potraw (zup, sałatek, musli, jogurtu), mielić na mąkę, tłoczyć z nich olej.

3. Białko konopne

Ma budowę podobną do pełnowartościowego białka zwierzęcego, ale w przeciwieństwie do niego jest lekko strawne i dobrze przyswajalne. Nie zakwasza organizmu. Wysoko cenione w diecie wegańskiej.