Smaczne i zdrowe nasiona konopi

O nasionach konopi jest bardzo głośno ze względu na to, że są one nie tylko bardzo smaczne, ale i posiadają niezwykłe walory odżywcze i prozdrowotne działanie na ludzki organizm. Wile osób kojarzy nasiona konopi z marihuaną, ale nic z tych rzeczy. Są one całkowicie legalne i stosowane na szeroką skale zarówno w przemyśle spożywczym, jak i kosmetycznym. Czas najwyższy poznać cenne właściwości nasion konopi. 

Co nie co na temat nasion konopi

Nasiona konopi stały się modniejsze nawet od nasion chia, a wszystko to za sprawą ich smaku, uniwersalności i walorów odżywczych. Cenione są także ze względu na swoje właściwości lecznicze. W tych niedużych nasionkach znajduje się cała masa kwasów omega 3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania człowieka. Są też i kwasy omega 6, ale w korzystnych proporcjach. Zawierają one sporo pełnowartościowego białka, a jako że jest to produkt roślinny, idealnie sprawdza się w przypadku wegan i wegetarian czy witarian. Spora zawartość aminokwasów sprawia, że jak najbardziej można zastąpić nasionami konopi białko pochodzenia zwierzęcego. Na korzyść nasion konopi przemawia także to, że są one skarbnica witamin i minerałów. Najwięcej jest magnezu, cynku, żelaza, fosforu i witaminy E. Nasiona te można jeść jako przekąskę podobnie jak orzechy lub dodać do jogurtu, koktajlu, owsianki czy domowego musli. Można je zmielić na mąkę i zrobić ciastka konopne. Wystarczy jeszcze kilka składników i mamy niezwykle smaczne oraz pożywne ciasteczka konopne. Z nasion można także uzyskać niezwykle cenny olejek konopny do użytku zarówno wewnętrznego, jak i zewnętrznego.