W życiu, w którym wiele się dzieje warto zadbać o zdrowie i walczyć z wolnymi rodnikami. Skuteczną bronią mogą być przeciwutleniacze zwane też antyoksydantami.
Antyoksydanty – co to?
Przeciwutleniaczami nazywa się substancje, które pomagają usuwać z organizmu wolne rodniki. Zniwelowanie wolnych rodników pozwala na spowolnienie procesu starzenia oraz zapobiega uszkodzeniom DNA, komórek i poprawia funkcjonowanie organizmu.
Istnieje wiele naturalnych składników i suplementów z antyoksydantami, które wykazują działanie antyoksydacyjne. Jest to między innymi:
*borówka i inne rośliny o silnych kolorach
*witamina E, C i karoten
*selen i cynk
*koenzym Q10
*rośliny z zielonymi liścmi
Źródła antyoksydantów
Cynk występuje w nasionach roślin strączkowych takich jak groch, fasola, kaszach, na przykład gryczanej, owocach morza, orzechach, mięsie, rybach, produktach zbożowych. Selen można znaleźć w rybach, kukurydzy i orzechach.
Bioflawonoidy są grupą związków organicznych, które występują w roślinach. Pełnią funkcję barwników i przeciwutleniaczy. Chronią roślinę przed atakiem owadów. W organizmie człowieka zapobiegają chorobom. Podnoszą odporność, działają na układ krążenia, działają przeciwmiażdżycowo i przeciwnowotworowo.
Koenzym Q10 zwany też ubichononem jest substancją witaminopochodną. Jest obecny w każdej komórce ciała. Bierze udział w przemianach metabolicznych. Poza działaniem przeciwutleniającym bierze też udział w produkcji energii w komórkach.