Sulforafan jest to związek chemiczny, który powstał poprzez rozpad glukozylonanu. Należy do grupy związków siarkoorganicznych. Pomaga usuwać z ciała szkodliwe toksyny i substancje kancerogenne. Te ostatnie są szkodliwymi czynnikami, które przyczyniają się do rozwoju nowotworów. Kancerogeny dzieli się na: fizyczne (promieniowanie UV oraz jonizujące) oraz chemiczne (azbest, nikiel, alkohol, arsen, benzen, dioksyny).
WYSTĘPOWANIE
W jakich produktach najczęściej można znaleźć ten związek chemiczny? Przede wszystkim występuje on w warzywach kapustnych; jarmuż, brokuły, kalafior, kapusta, brukselka.
Kapusta ma wiele cennych składników, o czym niewiele osób wie. Zawiera dużą dawkę witaminy C, ma mało kalorii, jest źródłem żelaza, wapnia, magnezu, błonnika pokarmowego, kwasu foliowego… Dzięki sulforafanowi przeciwdziała chorobom nowotworowym. Pamiętać należy o tym, że aby zachowała swoje właściwości, musi być przygotowana w odpowiedni sposób. Nie należy jej łączyć z ciężkostrawnymi pokarmami, które osłabiają jej dobroczynne działanie na nasz organizm.
Warzywa kapustne są źródłem przeciwutleniaczy. Zawierają sulforafan (izotocyjanian), które wykazuje działanie ochronne w przypadku powstawania komórek nowotworowych. Ponadto, zapobiega w znacznym stopniu uszkodzeniu DNA i pobudza enzymy detoksykacyjne.
Co ciekawe, sulforafian korzystnie działa także na układ oddechowy, układ sercowo-naczyniowy, zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę oraz powstawania wrzodów żołądka. Bogate w ten składnik są także brokuły – jeśli nie najbogatsze z warzyw! Warzywa kapustne najlepiej spożywać przez cały rok, w różnych postaciach; surowych, kiszonych lub gotowanych. Warzywa przeciwdziałające nowotworom to także rzodkiewka, chrzan, rzepa, rzeżucha, kalarepa… Nic, tylko jeść i być zdrowym!